Οι Δέκα Εντολές, Σετ, Χρυσός 24Κ, Ισραήλ, 2013
Οι Δέκα Εντολές, Σετ, Χρυσός 24Κ, Ισραήλ, 2013Οι Δέκα Εντολές, Σετ, Χρυσός 24Κ, Ισραήλ, 2013Οι Δέκα Εντολές, Σετ, Χρυσός 24Κ, Ισραήλ, 2013Οι Δέκα Εντολές, Σετ, Χρυσός 24Κ, Ισραήλ, 2013

Οι Δέκα Εντολές, Σετ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ, Χρυσός 24Κ, Ισραήλ, 2013

Κωδικός προϊόντος: new 3

159.00

+ -
Δόσεις Υπολογισμός μεταφορικών

Πάνω από 3.300 χρόνια πριν, μετά την Έξοδο από την Αίγυπτο και τον διαχωρισμό της Ερυθράς Θάλασσας, ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές από το Θεό στο όρος Σινά. Οι Δέκα Εντολές, ένα "συμβόλαιο" ανάμεσα στο Θεό και τους ανθρώπους, προέβλεπε έναν κώδικα ηθικής συμπεριφοράς για την ανθρωπότητα, για πάντα.

Το βιβλίο της Εξόδου, στο κεφάλαιο 19, περιγράφει την αποκάλυψη και την λήψη των εντολών στο όρος Σινά. Την πρώτη ημέρα του Σιβάν, τον τρίτο μήνα μετά την Έξοδο από την Αίγυπτο, τα παιδιά του Ισραήλ έφτασε στην έρημο Σινά και κατασκήνωσαν κοντά στο όρος Σινά. Κατά τη διάρκεια των λίγων εβδομάδων του ταξιδιού τους στην έρημο, βρισκόντουσαν κάτω από τη Θεία προστασία και γίνονταν καθημερινά μάρτυρες θαυμάτων, γεγονός που ενίσχυε την πίστη τους στο Θεό. Ο Μωυσής ανέβηκε στο όρος Σινά και επέστρεψε στο λαό, δίνοντας τους το λόγο του Θεού. Ομόφωνα, ο λαός απάντησε «Ό,τι έχει πει ο Θεός, θα το κάνουμε». Όπως πρόσταξε ο Θεός μέσω του Μωυσή, οι άνθρωποι προετοιμάστηκαν για την τρίτη μέρα, κατά την οποία ο Κύριος θα κατέβαινε στο Όρος Σινά μπροστά στα μάτια του πλήθους και τέθηκαν όρια γύρω από το βουνό, γιατί απαγορευόταν να Τον αγγίξουν ή να ανέβουν..

Την αυγή της τρίτης ημέρας

Την αυγή της τρίτης μέρας, άρχισαν βροντές και αστραπές. Ένα πυκνό σύννεφο ήρθε και κάθισε πάνω στο βουνό και με τους σταθερά αυξανόμενους ήχους του Σοφάρ, του κέρατος του κριαριού, οι άνθρωποι έτρεμαν από φόβο. Ο Μωυσής οδήγησε τα παιδιά του Ισραήλ έξω από τον καταυλισμό στους πρόποδες του όρους Σινά, το οποίο τρανταζόταν και είχε καλυφθεί ολόκληρο με καπνό, γιατί πάνω του είχε κατεβεί ο Κύριος μέσα σε φωτιά. Ο ήχος του Σοφάρ δυνάμωσε, αλλά ξαφνικά όλοι οι ήχοι σταμάτησαν, και μια απόλυτη σιωπή ακολούθησε. Στην συνέχεια, ο Θεός διακήρυξε τις Δέκα Εντολές.

Αργότερα, ο Μωυσής έλαβε δύο πέτρινες πλάκες με τις Δέκα Εντολές, χαραγμένες από τον Θεό :

1 Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου, που σε έβγαλε από την γη της Αιγύπτου, από οίκο δουλείας.

2 Μην έχεις άλλους θεούς εκτός από εμένα. Μη κατασκευάζεις είδωλα και μη τα λατρεύεις.

3 Μην ορκίζεσαι και μην αναφέρεις το όνομα του Θεού μάταια.

4 Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την αγιάζεις.

5 Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου.

6 Μη φονεύσεις.

7 Μη μοιχεύσεις.

8 Μην κλέψεις.

9 Μην ψευδομαρτυρήσεις εναντίον του πλησίον σου με ψεύτικη μαρτυρία.

10 Μην επιθυμήσεις τα υπάρχοντα του πλησίον σου.

Οι πρώτες πέντε Εντολές ασχολούνται με τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού, ενώ οι επόμενες πέντε δίνουν έμφαση στη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του πλησίον του. Οι πρώτες πέντε Εντολές τονίζουν την πίστη στο Θεό, τις απαγορεύσεις για τη δημιουργία οποιουδήποτε ομοιώματος  του Θεού ή την μάταιη χρήση του ονόματος Του και τις εντολές, να τιμούν το Σάββατο και τους γονείς τους, οι όποιοι μαζί με το Θεό συμβάλλουν στη δημιουργία των παιδιών τους.

Παραδοσιακά στον Ιουδαϊσμό, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις Δέκα Εντολές ως επικεφαλίδες για όλες τις 613 εντολές. Οι Δέκα Εντολές διαβάζονται τρεις φορές κατά τη διάρκεια του έτους στη Συναγωγή, μία φορά κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του νόμου, όταν διαβάζεται, από την Τόρα, το τμήμα του βιβλίου της Εξόδου γι ατον Ιοθόρ, μια φορά όταν διαβάζεται το «Va'Ethannan" από το Δευτερονόμιο και μία φορά στην επέτειο του Shavuoth, τιμώντας την ώρα της μετάληψης του Νόμου.

Κάθε ένα από τα μετάλλια σε αυτήν την σειρά παρουσιάζει καλλιτεχνικά μία από τις Δέκα Εντολές. Η κοινή πλευρά των μεταλλίων στη σειρά απεικονίζει τις πλάκες του Νόμου και φέρει το εμπορικό σήμα του νομισματοκοπείο Holy Land Mint, καθώς και την καθαρότητα του μετάλλου.

Σχεδιαστής: Ruben Nutels.

Νομισματοκοπείο: ICMC, Ισραήλ

24K
12.44 γρ/gr
(?)
2013
Proof

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Εισάγετε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα.

 
 
Φόρτωση ...