5Ε, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ, ΜΥΡΤΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, 2020
5Ε, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ, ΜΥΡΤΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, 20205Ε, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ, ΜΥΡΤΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, 2020http://www.myrtis.gr/index.php?lang=el

5Ε, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ, ΜΥΡΤΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, 2020

Κωδικός προϊόντος: BOG-2020-20

120.00

Ελάχιστη ποσότητα για το "5Ε, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ, ΜΥΡΤΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, 2020" είναι 1".

+ -
Δόσεις Υπολογισμός μεταφορικών

5Ε, ΝΟΜΙΣΜΑ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ, ΜΥΡΤΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, 2020 

Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε από τους αρχαιολόγους στην εντεκάχρονη κοπέλα από την αρχαία Αθήνα τα σκελετικά υπολείμματα της οποίας ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο στον Κεραμεικό την περίοδο 1994–95 κοντά στον σταθμό του μετρό.

Η"Μύρτιδα" είναι η νεαρή αθηναία θύμα του λοιμού του 5ου αιώνα, της οποίας το πρόσωπο αναπαραστάθηκε με τη συνδρομή πλήθους επιστημόνων από όλο τον κόσμο, για να φέρει τον θεατή "πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν".

Απο την καταπληκτική αυτη ανακάλυψη και αναπλαση εμπνεύστηκε ο Γιώργος Σταματόπουλος, πολυβραβευμένος χαρακτης και γλυπτης απο το Ελληνικό Νομισματοκπείο και δημιουργησε ενα πο τα κορυφαία νομισματα του Ελληνικού προγραμματος του 2020. ΤΟ νόμισμα αυτο παρουσιάστηνκε στην Εκθεση του Βερολίνου WMF, ένας διεθνής τόπος συνάντησης και "κοντραρίσματος" για όλα τα νομισματικά προγραμματος παγκοσμίως!

Η παρουσίαση του με τη συνοδεία του καθηγητου κ. Παπαγρηγοράκη αλλά και της "ίδιας" της Μύρτιδας συνετέλεσε στην πληρη επιτυχία του εγχειρηματος. Δεν υπηρξε ούτε ένας περαστικός που να μην αναρωτηθηκε και πληροφορήθηκε για το νόμισμα μας αλλά και τον διεθνη του συμβολισμό. Η μία του οψη φέρει την αναγλυφη εινόνα του κοριτσιού των 2450 ετων ( !!!) και η αλλη οψη την αναλυση DNA που την ανάπλασε. Μάλιστα ο καλλιτεχνικός επιχρωματισμός αναδεικνύει την ομορφιά του νομίσματος αλλά και την καλλιτεχνική τελιεότητα του σχεδιασμού.

Το νόμισμα έχει τιραζ 2.500 τεμάχια και η ζ'ητηση του αναμενεται να είναι υψηλή. 

Ασήμι (Silver)
333
10 gr/γρ
30 χιλ/mm
(?)
2020
5 € (Ευρώ)
Proof
2.500
Ελλάδα/ Greece /Hellas

Εισάγετε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα.

2.450 χρόνια μετά τον θάνατό της και δείχνει το πρόσωπό της για πρώτη φορά χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία. Κυρίες και κύριοι η 11χρονη Μύρτις Τα μαλλιά της είναι κοκκινωπά. Τα μάτια της καστανά. Τα δόντια της ελαφρώς πεταχτά. Η μύτη της ίσια. Τίποτα στο πρόσωπό της δεν μαρτυρά ότι έζησε και πέθανε πριν από 2.440 χρόνια.

Το όνομά της Μύρτις. Ενα απο τα πολλά θύματα του τυφοειδούς πυρετού που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. και μαζί τον σπουδαίο αθηναίο πολιτικό Περικλή. Ηταν μόλις 11 ετών όταν έχασε τη ζωή της και τάφηκε βιαστικά σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με ακόμη 150 ανθρώπους. Το κρανίο της, που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Και γίνεται το πρώτο παιδί που ανακτά τη φυσιογνωμία του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στην εικόνα των κατοίκων της αρχαίας Αθήνας. «Πρόκειται για ένα κορίτσι περίπου 11 ετών και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είχε ορθοδοντικό πρόβλημα: λόγω της συνύπαρξης παιδικών και μονίμων δοντιών δημιουργούνταν συνωστισμός στην άνω γνάθο και οι κυνόδοντες ήταν εκτός τόξου», λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, που είναι και η ψυχή της διεπιστημονικής ιδέας της ανασύστασης του προσώπου της Μύρτιδος, η οποία έγινε από όλους τους συντελεστές αφιλοκερδώς και παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι χαρακτηριστικό που να τη διαφοροποιεί από ένα παιδί της ηλκίας του», εξηγεί.

 

Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι όμως το πρόσωπο που ζωντάνεψε πάνω στο αρχαίο κρανίο; «Επειδή το κρανίο είναι ανέπαφο και έχει την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην πραγματική της μορφή», υποστηρίζει ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αναπλασθούν τα αυτιά και η μύτη, για την οποία στηριχθήκαμε στο σχήμα της ρινικής κοιλότητας. Οσο δε για τα χρώματα που επιλέξαμε, βασιστήκαμε σε εκείνα των ανθρώπων της εποχής. Για να βρούμε τα αυθεντικά θα έπρεπε να γίνει ανάλυση του DΝΑ της, διαδικασία ιδαιτέρως κοστοβόρα».

Τι μαθαίνουμε λοιπόν για τον αρχαίο ελλη νικό κόσμο βλέποντας την Μύρτιν; «Δεν έχουμε αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και 4.000 χρόνια στην περιοχή του σπλαγχνικού κρανίου (σ.σ. πρόσωπο), έχει όμως αλλάξει ο προσανατολισμός της ανάπτυξης του εγκεφαλικού κρανίου. Οσο περνούν τα χρόνια δηλαδή το κρανίο μας έρχεται πιο μπροστά, ενώ το πρόσωπό μας μικραίνει. Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε πως δεν γνωρίζουμε αν η Μύρτις ήταν Αθηναία, μπορεί να ήταν και δούλη από άλλη περιοχή, οπότε έχουμε μπροστά μας μια νεαρή κάτοικο της Αθήνας, όχι μία μετά βεβαιότητος Αθηναία».

Το κρανίο της Μύρτιδος δεν επελέγη τυχαία μεταξύ οκτώ παιδικών κρανίων. Ηταν το καλύτερα διατηρημένο, χωρίς oστικές απώλειες, και επιπλέον είχε ατόφια την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια. Το φύλο της μαρτυράται από το πιγούνι της, που δεν είναι τόσο έντονο όσο των αγοριών, τα «μαλακά» τόξα στην περιοχή των φρυδιών και τη διάμετρο των κυνοδόντων της που είναι μικρότερος σε σχέση με τον αγοριών. Οσο για την ηλικία της; «Μίλησαν» η ανατολή των μόνιμων δοντιών και η μορφολογία των ακρορριζίων τους.

Ποια ήταν όμως πραγματικά η Μύρτις; «Ενα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου», επισημαίνει η αρχαιολόγος Εφη ΜπαζιωτοπούλουΒαλαβάνη, η οποία και ανέσκαψε τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε η Μύρτις. «Φαίνεται πως το παιδί αυτό υπήρξε ένα απλό, ανώνυμο παιδί, που γεννήθηκε γύρω στο 440 π.Χ., πρόλαβε να αντικρύσει τον Παρθενώνα που μόλις είχε τελειώσει αλλά έζησε και την αρχή του πολέμου. Ηταν ένα κορίτσι που έτρεχε ανέμελο και ξυπόλητο μαζί με τα άλλα παιδιά στους χωμάτινους, στενούς δρόμους της πόλης. Την ονομάσαμε Μύρτιν». Γιατί όμως επιλέχθηκε αυτό το όνομα για την 11χρονη μικρή; «Επιλέξαμε ένα όνομα δισύλλαβο και εύηχο, που επιπλέον υπάρχει ακόμα με διαφορετική κατάληξη», εξηγεί ο κ. Παπαγρηγοράκης 

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ 10-4-2010

http://www.myrtis.gr/index.php?lang=el  

 
 
Φόρτωση ...