100 Χρόνια Δικαίωμα Ψήφου, 50p, 925, Ασήμι,Proof,Ηνωμένο Βασίλειο,  2018
100 Χρόνια Δικαίωμα Ψήφου, 50p, 925, Ασήμι,Proof,Ηνωμένο Βασίλειο,  2018UK18RPSP

100 Χρόνια Δικαίωμα Ψήφου, 50p, 925, Ασήμι,Proof,Ηνωμένο Βασίλειο, 2018

Κωδικός προϊόντος: UK18RPSP

149.00

+ -
Δόσεις Υπολογισμός μεταφορικών
100 Χρόνια Δικαίωμα Ψήφου, 50p, 925, Ασήμι,Proof,Ηνωμένο Βασίλειο,  2018  Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε τον Νόμο περί Αντιπροσώπευσης του Λαού 1918 των 50p μεταξύ των νέων σχεδίων για το 2018. Εύχομαι να μπορούσαμε όλοι να το έχουμε στην τσέπη μας για να μεταφέρουμε το μήνυμα της ισότητας που ξεκίνησε αρχικά με το νόμο 100 πριν από χρόνια, υπενθυμίζοντάς μας ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε »..». Κατά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το δικαίωμα ψήφου περιοριζόταν στο 60% των αντρών που ήταν ηλικίας άνω των 21 ετώνΚατά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το δικαίωμα ψήφου περιοριζόταν στο 60% των αντρών που ήταν ηλικίας άνω των 21 ετών.Το Κίνημα Προνοίας -Sufrage Movement-, συμπεριλαμβανομένης της όλο και πιο βίαιης τακτικής των Suffragettes πριν από τον πόλεμο, είχε θέσει τα δικαιώματα ψήφου των γυναικών στην επικαιρότητα  αλλά με μικρή πρόοδο. Ο πόλεμος άλλαξε αυτό για πάντα.Γιατί οι άντρες ηλικίας έως 18 ετών πρέπει να χάνουν τη ζωή τους σε μια ξένη χώρα, αλλά να μην μπορούν να ψηφίσουν στη χώρα τους;Και γιατί πρέπει οι γυναίκες να υποστηρίξουν τη λειτουργία της χώρας τους αναλαμβάνοντας παραδοσιακά ανδρικούς  ρόλους στα εργοστάσια, στα ορυχεία, σε κάθε τομέα  της χώρας χωρίς να έχουν ίσα δικαιώματα στις κάλπες; Το Κοινοβούλιο αναγνώρισε ότι η μεταρρύθμιση  ήταν απαραίτητη.  Ο νόμος περί εκπροσώπησης του λαού του 1918 επέκτεινε τα δικαιώματα ψήφου σε άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω  και σε ορισμένες γυναίκες "περιουσιακά στοιχεία" άνω των 30 ετών και άνοιξε το δρόμο για την ίση εκπροσώπηση που ακολούθησε το 1928.Για να σηματοδοτήσει την εκατονταετηρίδα απο την υπογραφή του Νόμου του 1918 , το νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε αυτό το ασημένιο νόμισμα Proof, BU & Χρυσό 50p.Το  πρωτότυπο σχέδιο ανήκει στον Stephen Taylor, Δημιουργικό Διευθυντή του Νομισματοκοπείου. Το νόμισμα παραδίδεται σε κασετίνα η μπλίστερ με ένα εικονογραφημένο, ενημερωτικό φυλλάδιο που αναφέρει την ιστορία των ανδρών και των γυναικών που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα."Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε τον Νόμο περί Αντιπροσώπευσης του Λαού 1918 των 50p μεταξύ των νέων σχεδίων για το 2018. Εύχομαι να μπορούσαμε όλοι να το έχουμε στην τσέπη μας για να μεταφέρουμε το μήνυμα της ισότητας που ξεκίνησε αρχικά με το νόμο 100 πριν από χρόνια, υπενθυμίζοντάς μας ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε ».Denomination50pMaximum Νόμισμα, Τιραζ :6500Alloy.925 Sterling Ασημι Weight8.00gDiameter27.30mmReverse DesignerStephen TaylorObverse DesignerJody ClarkQualityProofYear2018Pure Metal TypeΑσημι
Ασήμι (Silver)
925
8gr
27 mm/χιλ
(?)
2018
50p
Proof
2.018
Ηνωμένο Βασίλειο /Great Britain-UK

Εισάγετε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα.


Η αρχή...
Την αρχή έκανε η Νέα Ζηλανδία! Το 1893 οι γυναίκες της χώρας ψήφισαν για πρώτη φορά. Και μάλιστα το δικαίωμα αυτό ήταν γενικό για όλες τις γυναίκες άνω των 18 ετών. Ακολούθησε 1895, δύο χρόνια αργότερα, η Νότια Αυστραλία. Στην περίπτωση αυτή το δικαίωμα ήταν... μισό αφού οι γυναίκες είχαν μόνο το δικαίωμα να ψηφίσουν αλλά όχι να ψηφιστούν. Αυτό έγινε το 1919.

Στην Ευρώπη...
Στην Ευρώπη μέχρι το 1907 καμία χώρα δεν είχε παραχωρήσει εκλογικό δικαίωμα στις γυναίκες. Το πρώτο βήμα έκανε η Φινλανδία που το 1907 έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Μάλιστα, 19 κατάφεραν να εκλεγούν στη Βουλή!

Τα χρόνια που προηγήθηκαν του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες: η Νορβηγία το 1913 και η Δανία το 1915 και, κοντά στο τέλος του πολέμου, οι γυναίκες του Καναδά, της Σοβιετικής Ένωσης, της Γερμανίας και της Πολωνίας.Οι Βρετανίδες άνω των 30 ετών απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1918, οι Ολλανδές το 1919 και οι Αμερικανίδες, μετά από 80 χρόνια προσπάθειας, το 1920. Ακολούθησαν οι γυναίκες στην Τουρκία που ψήφισαν το 1926.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο

«Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον» έγραφε η Εφημερίδα «Νέα Ημέρα» στις 20 Μαρτίου του 1928....To 1934 οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά, σε δημοτικές εκλογές. Το δικαίωμα εκχωρήθηκε μόνο σε εγγράμματες Ελληνίδες άνω των 30 ετών και σε όλη τη χώρα ψήφισαν 240 (...) γυναίκες"

Πρωτεργάτης στον αγώνα για τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά πράγματα της χώρας στάθηκε το φεμινιστικό κίνημα. Η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού Εφημερίς των Κυριών, ήταν η πιο σημαντική φωνή έκφρασης αυτών των διεκδικήσεων.

Η ισότητα των δυο φύλων και η απαίτηση για τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες, οδήγησε στη σύσταση πολλών γυναικείων οργανώσεων, με αποτέλεσμα κατόπιν πιέσεων τους να φτάσουμε στο προεδρικό διάταγμα της 5ης Φεβρουαρίου του 1930 που αναγνώριζε το δικαίωμα του εκλέγειν για τις Ελληνίδες, αλλά μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και μόνο για τις εγγράμματες άνω των 30 ετών.

Κατά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το δικαίωμα ψήφου περιοριζόταν στο 60% των αντρών που ήταν ηλικίας άνω των 21 ετώνΚατά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το δικαίωμα ψήφου περιοριζόταν στο 60% των αντρών που ήταν ηλικίας άνω των 21 ετών. Το Κίνημα Προνοίας -Sufrage Movement-, συμπεριλαμβανομένης της όλο και πιο βίαιης τακτικής των Suffragettes πριν από τον πόλεμο, είχε θέσει τα δικαιώματα ψήφου των γυναικών στην επικαιρότητα  αλλά με μικρή πρόοδο. Ο πόλεμος άλλαξε αυτό για πάντα. Γιατί οι άντρες ηλικίας έως 18 ετών πρέπει να χάνουν τη ζωή τους σε μια ξένη χώρα, αλλά να μην μπορούν να ψηφίσουν στη χώρα τους; Και γιατί πρέπει οι γυναίκες να υποστηρίξουν τη λειτουργία της χώρας τους αναλαμβάνοντας παραδοσιακά ανδρικούς  ρόλους στα εργοστάσια, στα ορυχεία, σε κάθε τομέα  της χώρας χωρίς να έχουν ίσα δικαιώματα στις κάλπες; 

Το Κοινοβούλιο αναγνώρισε ότι η μεταρρύθμιση  ήταν απαραίτητη Ο νόμος περί εκπροσώπησης του λαού του 1918 επέκτεινε τα δικαιώματα ψήφου σε άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω  και σε ορισμένες γυναίκες "περιουσιακά στοιχεία" άνω των 30 ετών και άνοιξε το δρόμο για την ίση εκπροσώπηση που ακολούθησε το 1928.

Για να σηματοδοτήσει την εκατονταετηρίδα απο την υπογραφή του Νόμου του 1918 , το νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε αυτό το ασημένιο νόμισμα Proof, BU & Χρυσό 50p.Το  πρωτότυπο σχέδιο ανήκει στον Stephen Taylor. Παρουσιάζεται σε μπλίστερ, το νόμισμα παραδίδεται με ένα εικονογραφημένο, ενημερωτικό φυλλάδιο που αναφέρει την ιστορία των ανδρών και των γυναικών που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα.

"Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε τον Νόμο περί Αντιπροσώπευσης του Λαού 1918 των 50p μεταξύ των νέων σχεδίων για το 2018. Εύχομαι να μπορούσαμε όλοι να το έχουμε στην τσέπη μας για να μεταφέρουμε το μήνυμα της ισότητας που ξεκίνησε αρχικά με το νόμο 100 πριν από χρόνια, υπενθυμίζοντάς μας ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε ».

 

Helen Antrobus του Μουσείου Ιστορίας του Λαού, Μάντσεστερ

 
 
Φόρτωση ...
Κατάλογος Προϊόντων