210 99 69 888
|
 

Χρυσά Νομίσματα

goldcoinsΧρυσος- sυλλεκτικά νομίσματα και συλλογές σε περιορισμένo αριθμό αποκλειστικά στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα νομισμάτων στην Ελλάδα! CoinsClub.gr

Η τιμή του χρυσού έχει κάνει μια τεράστια άνοδο τα τελευταία 40 χρόνια με την σηαντικότερη άνοδο να σημειώνεται την τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικά η τιμή του χρυσού το 1970 ήταν 35 $/ουγγιά, το 1975 - 161 $/ουγγιά, το 1985 – 318 $/ουγγιά, το 2005 – 446 $/ουγγιά, το 2010 – 1227 $/ουγγιά ενώ το 2012 έφθασε τα 1700 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι βασικότερoι λόγοι είναι:

• Η κατάργηση του κανόνα του χρυσού που επέτρεπε στα κράτη να τυπώνουν χρήματα μόνο όσο υπήρχε αντίκρισμα σε απόθεμα χρυσού. Ένας κανόνας που λειτουργούσε σταθεροποιητικά στην παγκόσμια οικονομία και συγκρατούσε τον πληθωρισμό. Καταργήθηκε το 1914, καθώς ο εξοπλισμός για τη διεξαγωγή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου απαιτούσε τεράστιες ποσότητες χρημάτων για τις οποίες δεν υπήρχαν τα ανάλογα αποθέματα χρυσού. Οι ποσότητες του χωρίς αντίκρισμα χρήματος συνέχισαν να αυξάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και κατά συνέπεια αυξάνονταν οι τιμές των μετοχών, των ακινήτων, των εμπορευμάτων εισηγμένων στο χρηματιστήριο και ούτω καθεξής. Όλα αυτά μέχρι που έσπασε η «φούσκα» και επήλθε το κραχ του 1929.

• Η κατάργηση του συστήματος σταθερών ισοτιμιών του Μπρέττον Γουντς που ίσχυε από 1944. Ήταν ένα σύστημα το οποίο προσδιόριζε σταθερές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτό. Υπήρξε μια διεθνής προσπάθεια για την επαναφορά του συστήματος του κανόνα του χρυσού που όμως λειτουργούσε διαφορετικά από τον προηγούμενο αντίστοιχο κανόνα. Σύμφωνα με αυτό όλα τα νομίσματα είχαν αντίκρισμα σε δολάρια και τα δολάρια σε χρυσό. Έτσι το Αμερικάνικο Δολάριο συνδέθηκε με τον χρυσό σε σταθερή αναλογία 35 δολαρίων ανά ουγγιά χρυσού. Το σύστημα αυτό καταργήθηκε και επίσημα το 1971, λόγω των τεράστιων χρηματικών αναγκών των Η.Π.Α. αποτέλεσμα της εμπλοκής τους σε πολεμικές συρράξεις. Έκτοτε, αργά αλλά σταθερά, οι τράπεζες άρχισαν να εκτυπώνουν ακόμη μία φορά χρήματα χωρίς αντίκρισμα, με αποτέλεσμα να υπερχρεώνονται συνεχώς όλα τα κράτη κυρίως της Δύσης.

• Έντονοι πληθωριστικοί κίνδυνοι που οδήγησαν τους επενδυτές σε αναζήτηση τρόπων προστασίας της περιουσίας τους.

• Η αύξηση της ζήτησης για κοσμήματα και επενδυτικό χρυσό από την Κϊνα και την Ινδία.

• Η περιορισμένη προσφορά του χρυσού σε σχέση με τη ζήτηση.gold coins stack

• Η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου, γιατί καθώς η τιμή του χρυσού αποτιμάται σε δολάρια Αμερικής κάθε φορά που διολισθαίνει το δολάριο

ανεβαίνει ο χρυσός.

 

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

 
 
Φόρτωση ...