210 99 69 888
|
 

Τα Θηρία της Βασίλισσας, Ηνωμένο Βασίλειο

Τα Θηρία της Βασίλισσας

Όταν η Αυτής Μεγαλειότης στέφθηκε Βασίλισσα το 1953, την είσοδο του Αββαείου του Ουέστμινστερ φρουρούσαν δέκα πλάσματα της φαντασίας, «Τα Θηρία της Βασίλισσας». Επρόκειτο για δέκα καθηλωτικά εραλδικά γλυπτά που συμβόλιζαν τη γενεαλογία της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ Β΄. Η συλλογή «Τα Θηρία της Βασίλισσας», μια σειρά νομισμάτων του Royal Mint, είναι εμπνευσμένη από τα μυθικά θηρία της εραλδικής ιστορίας που στάθηκαν άγρυπνοι φρουροί της Αυτής Μεγαλειότητας Ελισάβετ Β΄ σε όλη τη διάρκεια της εξαίρετης βασιλείας της, από τη στέψη της έως το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο. Τα «Θηρία της Βασίλισσας» είναι βρετανικά νομίσματα που κόβονται από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο σε πλατίνα, χρυσό και ασήμι από το 2016. Καθένα από τα 10 νομίσματα της σειράς απεικονίζει τη στυλιζαρισμένη εκδοχή των ισάριθμων εραλδικών αγαλμάτων που ήταν «παρόντα» στη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπώντας τη βασιλική της καταγωγή. Σχεδιαστής της ολοκληρωμένης σειράς είναι ο χαράκτης Jody Clark.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο σχεδιαστής Jody Clark

Ο Jody Clark είναι σχεδιαστής νομισμάτων του Βασιλικού Νομισματοκοπείου και δημιουργός του πιο πρόσφατου πορτρέτου της Βασίλισσας που κοσμεί τα νομίσματα της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας. Με το Λιοντάρι της Αγγλίας, ο καλλιτέχνης έκανε μια άγρια φανταστική αρχή στη σειρά τα «Θηρία της Βασίλισσας». Αυτό το πρώτο νόμισμα της συλλογής κυκλοφόρησε το 2016, τη χρονιά που η Βασίλισσα έγινε η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης. Όλα τα σχέδιά του –το λιοντάρι, ο γρύπας, το γεράκι, ο ταύρος, το γιέιλ, το λαγωνικό γκρεϊχάουντ, ο δράκος, ο μονόκερως και το άλογο– είναι εμπνευσμένα τόσο από τη θρυλική εραλδική μορφή των θηρίων όσο και από την αληθινή τους μορφή στη φύση.

«Ερεύνησα τις απαρχές της εραλδικής και των οικοσήμων και θέλησα να αναπαραστήσω την αίσθηση της δύναμης και του θάρρους που ήταν προορισμένα να εκφράσουν. Δημιούργησα μια αίσθηση κίνησης για να κάνω τα θηρία τολμηρά και δυναμικά, ενώ οι ασπίδες που φρουρούν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης.»

«Πηγή έμπνευσής μου ήταν τα αυθεντικά Θηρία της Βασίλισσας, τόσο οι παραλλαγές του Καναδά όσο και τα λίθινα αντίγραφα που υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για πολύ στυλιζαρισμένα και επιβλητικά αγάλματα, αλλά η πρόκληση ήταν να τα «αιχμαλωτίσω» στην επιφάνεια ενός νομίσματος. Τις περιοχές όπως τα μάτια, τις κράτησα κενές. Η προσθήκη πολλών λεπτομερειών απάλυνε το βλέμμα και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η αίσθηση του γλυπτού που αντανακλά τα πρωτότυπα.»

Jody Clark

I. Λιοντάρι της Αγγλίας

II. Γρύπας του Εδουάρδου Γ΄

III. Κόκκινος δράκος της Ουαλίας

IV. Μονόκερως της Σκωτίας

V. Μαύρος ταύρος του Κλάρενς

VI. Γεράκι των Πλανταγενετών

VII. Γιέιλ του Μπόφορτ

VIII. Άσπρο λιοντάρι του Μόρτιμερ

IX Άσπρο άλογο του Ανόβερο

X. Άσπρο γκρεϊχάουντ του Ρίτσμοντ

 
 
 
Φόρτωση ...