Τον Ιανουάριο του 2012 βγήκαν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Baldwin’s 642 σπάνια αρχαία νομίσματα της συλλογής Prospero η πώληση των οποίων έφτασε το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο οίκος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του Βρετανού συλλέκτη ο οποίος συγκέντρωσε τα νομίσματα.

Το εικονιζόμενο νόμισμα έσπασε όλα τα ρεκόρ πιάνοντας την τιμή των 3.250.000 δολαρίων. Είναι η μεγαλύτερη τιμή πώλησης αρχαίου ελληνικού νομίσματος που έχει καταγραφεί. Πρόκειται για ένα χρυσό στατήρα από το Παντικάπαιον που απεικονίζει στη μία όψη το πρόσωπο ενός Σάτυρου και στην άλλη τη μορφή ενός γρύπα, και υπολογίζεται ότι κόπηκε μεταξύ 350 και 300 π.Χ. Νόμισμα σπάνιο, με τεράστια συλλεκτική αξία, είχε στη δημοπρασία τιμή εκκίνησης τα 650.000 δολάρια.

Οι Σάτυροι είναι οι πρωταγωνιστές στο «καρναβάλι» της αρχαίας Αθήνας, τα Ανθεστήρια. Τι τύπος είναι ο σάτυρος; Το ξέρουμε πάνω κάτω γιατί και σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη για να περιγράψουμε τον ακόλαστο και λάγνο άνδρα συνήθως κάποιας ηλικίας. Οι Σάτυροι ήταν κατώτερες θεότητες, σύμφωνα με τη μυθολογία, ακόλουθοι του Διονύσου. Απεικονίζονται σε αγγεία και νομίσματα της αρχαιότητας ως νέοι άνδρες με ζωώδη εμφάνιση, με ουρά, πόδια και κέρατα τράγου. Οι Σάτυροι έχουν αναπτυγμένα μόνο τα κατώτερα ένστικτα. Παίζουν κιθάρα, κυνηγούν το κρασί και τις Νύμφες.

Η γιορτή των Ανθεστηρίων ήταν αφιερωμένη στην έλευση της άνοιξης. Τα Ανθεστήρια διεξάγονταν το μήνα Aνθεστηριώνα (τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου) και διαρκούσαν τρεις μέρες. Τη δεύτερη μέρα της γιορτής σχηματιζόταν μια πομπή η οποία υποτίθεται πως έφερνε το θεό Διόνυσο στην πόλη. Στην πομπή συμμετείχαν Αθηναίοι μεταμφιεσμένοι σε σάτυρους. Φορούσαν μάσκες και δέρματα ζώων, και άλειφαν το πρόσωπό τους με μούστο. Τα υπόλοιπα που έκαναν αυτοί οι άνδρες επικοινωνώντας με τα κατώτερα ένστικτά τους υπό την επήρεια του κρασιού, τα έχει κόψει η λογοκρισία…

Πηγή: Financial Times