Στο Ισραήλ όλα αυτά όπου μόλις τον προηγούμενο μήνα δύτες εντόπισαν τυχαία στο βυθό ένα μεγάλο θησαυρό από 2.000 χρυσά νομίσματα του 11ου αιώνα.

Τα αντικείμενα βρέθηκαν σε μια μικρή χαραμάδα ενός σπηλαίου με σταλακτίτες στην περιοχή της Γαλιλαίας. Είναι τα πρώτα τεχνουργήματα αυτού του είδους που έρχονται στο φως στην περιοχή και αποτελούν μαρτυρίες μοναδικής σημασίας για το μακρινό παρελθόν αυτού του τόπου.

Ανάμεσα στα ευρήματα του σπηλαίου ξεχωρίζουν δύο ασημένια νομίσματα που κόπηκαν την εποχή του Αλεξάνδρου και διάφορα κομμάτια από ασημένια κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια και σκουλαρίκια.

Στη μία όψη των νομισμάτων εικονίζεται ο Ηρακλής με τα χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου και στην άλλη ο Δίας να κάθεται στο θρόνο του. Τα νομίσματα βοήθησαν τους αρχαιολόγους να χρονολογήσουν τα ευρήματα.

Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ προέβη στην εκτίμηση ότι τα αντικείμενα έκρυψαν στο σπήλαιο κάτοικοι που εγκατέλειψαν βιαστικά την περιοχή κατά τη διάρκεια αναταραχής που εκδηλώθηκε πιθανόν μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου.

Πηγές:  Time, NBC NewsHaaretz